top of page

Κατανόηση λόγου

(φρούτα, λαχανικά, φαγητά)

 (αντικείμενα, ρούχα, μέσα μεταφοράς)

       (χρώματα, σχήματα, μεγέθη)

                        (Ζώα)

                      (Φράσεις)

                        (Ρήματα)

                   (Συναισθήματα)

Γραφή

Σημαντικό μέρος της αξιολόγησης του γραπτού λόγου είναι η αυθόρμητη γραφή και η γραφή καθ' υπαγόρευση. Όμως,  δεν είναι εφικτή η αυτόματη βαθμολόγηση τέτοιου είδους δοκιμασιών από την ψηφιακή αξιολόγηση.  Έτσι, δίνουμε ένα αρχείο που περιέχει λέξεις, προτάσεις και παραγράφους αυξανόμενης δυσκολίας, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αξιολόγηση της γραφής καθ' υπαγόρευση. Τέλος, για την αξιολόγηση της αυθόρμητης γραφής ζητήστε από τον εξεταζόμενο για ένα θέμα της επιλογής σας (π.χ. τι έκανε σήμερα). 

 

Σκοπός μίας αξιολόγησης είναι να περιγράψει τα γλωσσικά προβλήματα και να ταυτοποιήσει υπάρχοντα προβλήματα, που ίσως συμβάλουν στη διαφοροδιάγνωση (π.χ. της αφασίας από την άνοια), να γίνει προσδιορισμός της διάγνωσης, να ερευνηθεί η καταλληλότητα του ασθενή για θεραπεία, να θέσει στόχους παρέμβασης να προσδιορίσει παράγοντες που διευκολύνουν την κατανόηση, την παραγωγή και τη χρήση της γλώσσας και να ερευνηθεί ο αντίκτυπος των γλωσσικών προβλημάτων στο περιβάλλον του ασθενή.

 

Πριν ξεκινήσουμε την χορήγηση της αξιολόγησης πολυ σημαντικά είναι να ακολυθήσουμε κάποια βήματα, που θα μας βοηθούσουν ιδιαίτερα στη διάγνωση και τη δημιουργία στόχων, τα οποία είναι:

  • Η λήψη ιστορικού. Δίνουμε ενδεικτικά μία φόρμα  που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, η οποία προτείνεται από το Τμήμα Λογοθεραπείας του Α.Τ.Ε.Ι. Πάτρας και έχει δημιουργηθεί από τον Ν. Τρίμμη (πατήστε εδώ:   ).

  • Στοματοπροσωπική εξέταση για την αξιολόγηση της δομικής και λειτουργικής επάρκειας του μηχανισμού παραγωγής ομιλίας (χείλη, γλώσσα, υπερώα κ.α.). Δίνονται φόρμες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, η μία προτείνεται από το Τμήμα Λογοθεραπείας του Α.Τ.Ε.Ι. Πάτρας και έχει δημιουργηθεί από τον Ν. Τρίμμη (πατήστε εδώ:   ) και η άλλη έχει κατασκευαστεί από τον φοιτητή του Τμήματος Λογοθεραπείας του Α.Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου, Γιαννιόγλου Ιγνάτιο (πατήστε εδώ:    ). 

  • Ακοολογικός έλεγχος, για να διαπιστωθεί αν υπάρχει κάποια απώλεια ακοής.

  • Αξιολόγηση της ταχύτητας παραγωγής διαδοχοκινητικών συλλαβών, κατά την οποία εκτιμάται η ικανότητα του αρθρωτικού μηχανισμού να κάνει γρήγορες και εναλλασσόμενες κινήσεις.

Αφού πραγματοποιηθούν αυτά τα βήματα, μπορείτε να συνεχίσετε με τον λεπτομερή έλεγχο κάθε γλωσσικής ικανότητας, χρησιμοποιώντας την αξιολόγηση που ακολουθεί.

Σημείωση: Πριν ξεκινήσετε την παρακάτω αξιολόγηση προτείνεται η μελέτη του Κεφαλαίου 3, του αρχείου Πτυχιακή Εργασία: "Δημιουργία Ψηφιακής Αξιολόγησης για την Αφασία" που δίνεται στην καρτέλα "Χρήσιμο Υλικό", για να κατανοήσετε καλύτερα τον τρόπο λειτουργίας της αξιολόγησης.

Ανάγνωση

Σημαντικό μέρος της αξιολόγησης της ικανότητας ανάγνωσης αποτελεί η ανάγνωση λέξεων, προτάσεων και παραγράφων αυξανόμενης δυσκολίας.  Επειδή δεν είναι εφικτή η αυτόματη βαθμολόγηση τέτοιου είδους δοκιμασιών από την ψηφιακή αξιολόγηση, δίνουμε ένα αρχείο το οποίο περιέχει ότι χρειάζεται για μία τέτοια αξιολόγηση και το οποίο μπορεί να εκτυπωθεί και να χρησιμοποιηθεί.

bottom of page